Skip links

Rutesetting på Klatreverket

Nyskjerrig på rutesetting? Her kommer et lite innblikk i hvordan det foregår hos oss!

Hver onsdag er det skruonsdag. Dagen begynner med at vårt rutesetterteam skrur ned alle buldre i en seksjon av buldreveggen, for eksempel «Velkomstveggen» som er den lave veggen nede. Alt skrus om i en bestemt rekkefølge, slik at de eldste buldreproblemene blir byttet ut hver uke. Etter nedskruing blir alle grepene tatt med inn på vaskerommet for å få et syrebad. Slik blir de rene og pene til neste gang de skal brukes. 

Med en tom vegg og nye grep kan rutesetternes kreativitet få blomstre. Vanligvis skrus volumer og store tak opp på veggen først, før de mindre kommer opp. Fokuset er på sikkerhet, variasjon og klatreglede. Ønsket er at alle skal kunne komme og finne buldreproblemer de får til, men også problemer de må virkelig jobbe med. Og alt innimellom!

Rutesetterne har flere faktorer i tankene når de skrur. En ting er at det ser bra ut, er gjennomførbart og jevn på graden, men sikkerheten må også ivaretas. Eksempelvis er at store, dynamiske flytt må få plass og at det går fint å falle hvis det ikke går. Store tak bør ikke plasseres under små, glatte fottak som må smøres på. Da blir det fort vondt hvis skoen glipper.

Uttoppinger helt på kanten av buldreveggen bør også være ok, og at man ikke risikerer å miste balansen og falle på utsiden av tjukkasen. Ellers blir det jo noen knall og fall i klatring, men noen forhåndsregler må tas fra rutesetternes side.

Noen liker store slopere, andre liker små crimper, men alle har noen utfordringer de trenger å jobbe med. Noen buldre er bare harde klassikere, andre er lekne koordinasjonsbulder, noen har en vanskelig og annerledes beta, andre er mer rett fram og enkle.

Vi prøver å skru litt av hvert, og at buldreproblemene har god flyt og kvalitet. Vi ønsker at de som har ambisjoner om å nå langt, skal få nok av utfordringer hos oss. Husk, det er på Klatreverket du blir sterk!

Vi ønsker også å skru om oftere på tauveggen i tiden framover. Autobelay-rutene blir mye brukt, så vi forsøker å bytte de ut med jevne mellomrom. Noe av det som er viktig når vi skrur på autobelay-veggene, er at starten av ruta er skjult bak sikringsseilet. Slik unngår vi (forhåpentligvis) at noen begynner å klatre uten å ha festet på seg autobelayen. Men det skjer stadig brukerfeil, så husk å vær oppmerksom!

Har du innspill, ris og ros? Send oss en mail til kontakt@klatreverketkrs.no!